21 Kasım 2024 Perşembe
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz

YILDIZLI TOKİ İLKOKULU-ORTAOKULUNDA FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

2 Nisan 2019
YILDIZLI TOKİ İLKOKULU-ORTAOKULUNDA FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

Yıldızlı TOKİ İlkokulu-Ortaokulunda Farkındalık Etkinliği
Yıldızlı TOKİ İlkokulu-Ortaokulunda 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü Etkinliği düzenlendi.Etkinliğe Akçaabat Kaymakamı Dr.Soner Şenel, Akçaabat Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Turan Bektaşoğlu, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Ali Baş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Üçüncü, öğretmenler, veliler, özel eğitim öğrencileri katıldı.İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program Okul Müdürü Ergin Ocak’ın konuşmasıyla başladı.Daha sonra Akçaabat Kaymakamı Dr.Soner Şenel Otizm ile ilgili düşüncelerini paylaştı.Programda video ve slayt gösterileri ve otizmli bireye sahip bir anne konuşma yaptı.Daha sonra kardeşi otizmli olan bir öğrenci duygu ve düşüncelerini paylaştı.Program sonunda Otizm pastası kesildi.Otizm farkındalığı için seçilen mavi renkli balonlar uçuruldu.Toplu hatıra fotoğrafı çekilerek program bitti.
OTİZM NEDİR?

Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan, diğerleriyle iletişim kurmayı zorlaştıran ve engelleyen, karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tarif edilir.

OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

– Göz kontağı kuramama,

– Yaşıtlarıyla arkadaşlık kuramama,

– Diğerleriyle eğlence, ilgi veya başarıyı paylaşmaya karşı ilgisizlik,

– Empati eksikliği. Otistikler, diğerlerinin acı ve üzüntü gibi duygularını anlamada zorluk çekebilirler,

– Konuşmayı öğrenememe veya konuşmada gecikme. Otistiklerin % 40’ı asla konuşmaz,

– Sohbet etmeye başlamada zorlanma ya da başlamış bir konuşmayı sürdürmede zorlanma,

– Kalıplaşmış veya sürekli tekrarlanan konuşma,

– Aynı şeyleri yapmakta ısrar, rutine sıkı bağlılık,

– Duyusal az veya çok uyarılma,

– Dinleyicilerinin bakış açısını anlamada zorlanma. Örnek vermek gerekirse, karşısındaki kişinin yaptığı espriyi anlamayabilir. Kelimeleri algılayıp anlar ama ima edileni anlayamaz.
OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ TARİHÇESİ

2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler yaratmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildi. Her yıl, “Otizm Farkındalık Ayı” olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmin sorunlarını ve çözümleri konuşuluyor, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
2006 yılında her 150 çocuktan 1’inde, 2012 yılında her 88 çocuktan 1’inde ve 2014 yılındaki son bilgiye göre de, her 68 çocuktan 1’inde otizm görülmektedir.2018 verilerine göre ise her 58 çocuktan 1’inde otizm görülmektedir.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

Akçaabat Postası SON DAKİKA: