Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığının İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapmış olduğu protokol kapsamında düzenlenen ve öğrencilere toprak ve tarım sevgisi kazandırmayı amaçlayan protokol kapsamında 5. grup öğrenciler toprakla buluştu. Akçaabat Şehit Gökhan UZUN İmam hatip ortaokulu 8. Sınıftan 38 öğrenci okul Müdürü Hakan ŞENTÜRK ve öğretmenler Şule ALTIN ve Esma Şahin ile Darıca Mahallesinde bulunan Volkan ÖZTÜRK ün işlettiği Trabzon un ilk solucan gübresi tesisi ziyaret edildi.
Bir yıl önce 200.000 solucanla gübre üretimine başlayan Volkan ÖZTÜRK işletmesinde bugün dört milyon solucan ile gübre üretiyor. Üretim tesisinin çalışma prensipleri hakkında öğrencilere bilgilendirme yapan Çevre Sağlık Teknisyeni çiftçi Volkan ÖZTÜRK topraklarımızda bulunan solucan sayısı kimyasal gübrelerin bilinçsizce kullanılması yüzünden her geçen gün azalmaktadır. Solucanlar toprağı havalandıran İşleyen biyolojik çapa ve gübre makineleridir. Biz burada ahır gübresi ve bölgemizde atık olarak kullanılan fındık zuruflarını parçalayarak solucanlara mama hazırlıyoruz burada yapmış olduğumuz işlem ile çöp niteliği taşıyan Organik atıkların karton parçalarını tekrar ekonomiye kazandırmaktır. Bir çevre sağlıkçı olarak biyolojik geri dönüşümü hızlandırma amacını hedefliyoruz. Solucanlarımız mutfak atıkları, meyve kabukları, çürük meyveleri ekonomiye geri kazandırıyor. Toprağın yapısını organik madde oranını yükselterek kaliteli ve verimi yüksek ürünler üretmek isteyen Çiftçilere solucan gübresi üretiyoruz. İstenilen kalitede solucan gübresi üretmek için solucanların mama öbeklerinde 9 ay boyunca çalışması gerekiyor bir çadırla başlamış olduğumuz tesisimiz bugün 3 çadırla büyümeye devam ediyor.
Amacımız Akçaabat’ın Türkiye’nin solucan gübresi ihtiyacının belli bir kısmını sağlayacak seviye gelerek ek gelir elde etmek isteyen bütün arkadaşlarımızın solucan gübresi tesisi kurmasını sağlamaktır. Her geçen gün önemini daha da arttıran organik ürün üretiminde kullanılabilecek olan doğal gübrenin solucan gübresi olduğu kaçınılmazdır. İlçemizde bu işi yapmak isteyen tüm arkadaşlarla bilgi paylaşımında bulunmaya hazırım. İfadelerini kullandı
Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu; Bütün okullarımızdan bir sınıf ile bir çiftlik ziyareti gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Şu anda ilçemizde 5 solucan gübresi tesisi var üretim kapasiteleri ilçemizin ihtiyacını karşılamaya yetecek durumda değil bu yüzden solucan gübresi üretmek isteyen bütün arkadaşlarımızı bu işi yapanlarla bir araya getiriyoruz. Genç girişimci kardeşimizden aldığımız bilgiler doğrultusunda yıllık gelirinin 50 bin lira civarında olduğunu söyledi Bu da ilçe ekonomisine ekstra bir katkı demektir. Kırsal mahallelerimizde oturan bütün bireylerin rahatlıkla yapabileceği bir iş Bizler bu işi yapanlarla yapmak isteyenleri her zaman bir araya getiriyoruz. Ülkemizde seracılık faaliyetleri her geçen gün artmakta gübreye doğan ihtiyaç artmaktadır biz gübreyi de ürünü de ilçemizde üreterek dış girdileri azaltarak çiftçilerimizin daha çok para kazanmasını hedefliyoruz.
Çiftlik ziyareti sırasında çocuklara solucanların yaşam döngüleri ile ilgili bilgiler aktarılmasının ve ardından Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı tarafından hediyeler edildi.