27 Ocak 2025 Pazartesi
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz

Patates Siğili Hastalığı Nedir ve Nasıl Mücadele Edilir?

17 Ağustos 2017
Patates Siğili Hastalığı Nedir ve Nasıl Mücadele Edilir?

Patates, soframızda ve beslenme kültürümüzde önemli bir yeri olan tarımsal ürünümüzdür. Dolayısıyla çokca tükettiğimiz ve yetiştiriciliğini yaptığımız tarımsal ürünler arasında yer almaktadır. Patates tarımı yaparken birçok hastalık ve zararlı ile karşılaşılmaktadır. Bunlardan biri de son dönemde bölgemizde yayılma eğiliminde olan ve sıklıkla karşılaştığımız patates siğili hastalığıdır. Patates üzerindeki karnabaharı andıran ur şeklindeki yapılardan hareketle halk arasında patates kanseri olarak da bilinmektedir.

Patates Siğilinin etmeni fungustur ve toprakta 30 yıl veya daha uzun süre canlılığını sürdürebilmektedir. Toprakta 70cm derinliğe kadar bulunabilmektedir. Hastalık, toprakaltı kısımlarda ortaya çıkmaktadır. Gövdenin toprakla birleştiği yerler stolonlar ve yumrular enfeksiyon yerleridir. Bu yerlerdeki enfekteli alanların anormal  büyümesi sonucu urlar oluşur. Urlar görüntü olarak karnabahara benzeyen biçimsiz tomurcuklanmış yapıdadır. Urların boyutları toplu iğne başı büyüklüğünden yumruk büyüklüğüne kadar olan boyutlarda olabilir. Tipik bir ur başlangıçta beyazdır, zamanla toprak altında veya üstünde yaşlandıkça rengi koyulaşır, kahverengine dönüşür.  Yapı olarak genellikle katı olmayıp, yumuşak etli ve pürüzlü yapıdadır.  Yumrudan kolaylıkla kopabilmektedir. Şiddetli bulaşmalarda yumrunun tamamı gal şeklini alabilir. Hastalanmış patates bitkisinin yeşil aksamında hiçbir değişiklik veya belirti ortaya çıkmaz.

Hastalık bulaşık toprak, yumru, alet-ekipman, insanlar ve hayvanların ayaklarına yapışan toprak  parçacıkları, bulaşık patatesle beslenmiş hayvan gübreleri ve bulaşık toprak parçacıklarının rüzgar tarafından taşınımı ile diğer tarlalara bulaşmaktadır.

Hastalığın ekonomik önemi oldukça fazladır. Karantina tedbirleriyle yayılması önlenmeye çalışılmaktadır.Toprakta çok uzun süre canlılığını koruyabildiği için bulaşık tarlada uzun süre patates üretimi yapılamamaktadır. Hastalık ülkemizde ilk defa Ordu daha sonra Nevşehir ilinde görülmüş olup karantina önlemleri ile engellenmeye çalışılmaktadır. Kimyasal mücadelesi yoktur.

Karantina tedbirleri kapsamında; tarlada tek bir bitkide hastalık görülmesi halinde o tarla bulaşık olarak kabul edilmeli ve patates üretimine  ve her türlü  fide fidan üretimine kapatılmalıdır. Bulaşık alanlardan elde edilen yumrular tohumluk ve hayvan yemi olarak kullanılmamalı, yakılarak veya derin çukurlara gömülerek imha edilmelidir. Bulaşık yumruların hayvanlara yedirilmesi halinde hastalık etmeni hayvan bağırsaklarında da canlılığını sürdürebildiği için hayvan dışkısı ile de tarlalara bulaşabilmektedir. Dolayısıyla hastalıklı yumrular çiğ halde hayvan yemi olarak kullanılmamalıdır. Bulaşık tarlada kalan yeşil aksam ve yumru atıkları da yakılarak imha edilmelidir. Üreticilerin bulaşık tarlada kullandıkları tarla işleme, çapalama ve hasat sırasında kullandıkları her türlü araç ve gereç ile hasat edilen ürünün üzerine yapışan toprakların tarla dışına çıkartılması, temiz alanların bulaşmasına neden olacağından, bunu önleyici tedbirler alınmalıdır. Bulaşık alanda kullanılan her türlü araç ve gereç %5’lik çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir. Kültürel önlem olarak; patates üretiminde sertifikalı tohumluk kullanılmalı, bulaşık tarlaların etrafında üretim yapılacaksa hastalığa dayanıklı çeşitler tercih edilmelidir. Hastalık gübre ile de taşınabildiğinden, çiftlik gübresi güvenilir yerden temin edilmelidir. Tarlada kullanılacak alet ekipmanlar hastalıklı tarlada kullanılmış olma ihtimaline karşı mutlaka çok iyi şekilde %5’lik çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

Akçaabat Postası SON DAKİKA: