Akçaabat Erol Günaydın konferans salonunda 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı okul güvenlik kameralarının tamamlanması, kent güvenlik yönetim sistemine entegrasyonu, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerle mücadele toplantısı düzenlendi. Toplantı Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel, Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Demirci, İlçe Emniyet Müdürü Şevki Pekdemir, Ast. Başçavuş Şerafettin Demircioğlu, İlçe Jandarma Komutanı Ercan Tomak, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Turhan Bektaşoğlu, Esnaf Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya, Şoförler Odası Başkanı Ali Şentürk ve okul müdürlerinin katılımıyla gerçekleşti.
Toplantının akışı;
Alınan Kararlar
Toplantı açılışı Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel tarafından yapıldı. İlçemizde 30 bine yakın öğrenci potansiyelinin olduğunu, bunun yanında veli ve diğer vatandaşlarımızın da içinde olduğu bir eğitim süreci yaşadığımızı belirtti. Bu amaçla öğrenci güvenliğinin sağlanmasına üzerimize düşen görevi yapmak zorunda olduğumuzu söyledi. Öğrencilerin beslenme, sağlık durumu, uyuşturucu kullanımı, fiziki ihtiyaçlar, okul çevresinde oluşan çetevari yapılanmalarında güvenlik önlemleri açısından ele alınması gerektiğini belirtti. Bu amaçla güvenlik konusunda toplumun her kesimine sorumluluklar düştüğünü söyledi.
İlçe Milli Eğitim müdürlüğünce hazırlanan bilgilendirme sunusu Şube Müdürü Hüseyin Demirci tarafından yapıldı. Sunuda 2017-2018 eğitim-öğretim yılı içerisinde öğrenci sayısı, derslik sayısı, personel sayısı, güvenlik kameraları sayısı vb. konularda istatistiksel bilgilere yer verildi. Madde bağımlılığı, güvenlik kameraları ve sosyal aktiviteler konusunda bilgi verildi.
Akçaabat Emniyet Müdürü Şevki Pekdemir, MOBESE sistemi ile ilgili bilgi verdi. Okul kameralarının MOBESE sistemine dahil edilmesinin teknik olarak mümkün olmadığını söyledi. Ancak okul kameralarının kendi bünyeleri içerisinde kayıtlarını yaparak, online sisteme bağlanarak güvenliğin sağlanabileceğini söyledi. Akçaabat’taki okulların 3. Düzeyde güvenlikte bulunduğunu 1. düzeyde olan okulların zorunlu olduğunu söyledi. Ayrıca bunun mümkün olması için bütün hatların fiber optik olmasını gerektiğini belirtti. Bunun yanısıra görüntüleri internet ortamına verebilecek okulların ip numaraları ve şifrelerini emniyet müdürlüğümüze vermesi durumunda takibin bizim tarafımızdan yapılmasının mümkün olabileceğini belirtti.
Emniyet Müdürü Şevki Pekdemir, ilçe merkezinde 32 okulumuz bulunduğunu her okul için bir güvenlik personeli görevlendirdiğini belirtti. Okul içerisinde oluşabilecek olumsuz durumlar için öncelikle bu görevliye bilgi verilmesini istedi.
Toplum yararına yapılan çalışmaların bulunduğunu söyledi. Toplum destekli polislik uygulamasının önemi üzerinde duruldu. Taşımalı öğrencilerle ilgili denetimlerinin yapıldığını belirtti. Okul çevre güvenliği konusunda okul idarelerinin daha etkin çalışmasının yararlı olacağını belirtildi.
Öğlen saatlerinde öğrenci giriş-çıkışlarının kontrol altına alınmasının yararlı olacağını, internet kafelerinin kontrolünün her gün yapıldığını, bu konuda sorun yaşamadıklarını belirtti.
Öğrenci yurtlarının güvenliği için de sürekli devriye çalışmalarının özellikle Söğütlü Mahalle’sinde yapıldığını söyledi.
Okul kantin çalışanları ile servis şoförlerinin güvenlik soruşturmalarının yapıldığını, sorun oluşan kişilerin Mili Eğitim Müdürüne bildirildiğini söyledi.
Toplantı katılımcıların görüş ve sorunlarını bildirimleri ile devam etti.
Akçaabat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürü Hacı Emin Güler: Taşıma servislerinin park sorunu ile ilgili sorun yaşadıklarını, öğrencilerin servislere binerken trafik sorunu bulunduğunu söyledi.
Emniyet Müdürü Şevki Pekdemir: Düzköy yolu üzerinde park sorunu ile ilgili gerekli çalışmaların yapıldığını, o konuda personellerin tekrar uyarılacağını söyledi.
Ağanoğlu İlkokulu Müdür Yardımcısı: Okul önünde bulunan otoparkın kaldırılması mümkünmü?
Emniyet Müdürü Şevki Pekdemir: Bu konu ile ilgili kararın belediye tarafından kurul kararı ile alındığını belirtti.
İlçe Jandarma Komutanı Ercan Tomak: Sorumlu olduğumuz alan içerisinde trafik ekiplerince denetimler yapmaktayız. Konu ile ilgili sorun oluşturacak bir durumda kaza vb. karşılaşmadık. Bunun yanısıra 135 servis şoförüne ceza verildiğini 59 aracın servis taşımacılığı yapamayacağını ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ ne ilettik. Araç kontrolleri mutlaka idareciler tarafından yapılmalıdır. İkinci dönemde de çalışmalara devam edilecektir. Okul eğitimleri konusunda jandarma olarak yardımcı olacağız.
Esnaf Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya: Odamızla işbirliği yaşamak isteyen herkese kapımız açıktır. Özellikle madde bağımlılığı konusunda üstesinden hep birlikte gelmeliyiz. Esnaflar yaşı küçük olan müşterilere sigara, alkol, çakmak vb. maddelerin satışı engellenmektedir.
Şoförler Odası Başkanı Ali Şentürk: Taşımacılık konusunda bir komisyon kurulmasını istiyorum. Komisyonda Emniyet, Jandarma, Milli Eğitimden yetkililer bulunmalıdır.
Kaymakam Soner Şenel: İhale öncesi bu komisyon yararlı olacaktır.
İmam hatip Lisesi Müdürü Nuri Kamci: Bir aracın birkaç servis işi yaptığını görüyoruz. Çocukları erken okula bırakmaktadır.
Soner Şenel: Bu durumun ihale sürecinde önüne geçilmelidir. Konu ile ilgili milli eğitimin gerekli çalışmaları yapması gerekir.