TRABZON’da Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı’nca başlatılan ‘Toprak ve tarım sevgisi’ projesiyle ilçede öğrenim gören çocuklara toprak ve tarımın değeri anlatıldı.
Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı daha sağlıklı, bilinçli nesiller yetiştirmek, çocukları teknolojinin olumsuzluklarından uzaklaştırmak ve gelecek nesillere toprak ve tarım sevgisini kazandırmak amacıyla ilçede ‘Toprak ve tarım sevgisi’ adlı proje başlattı. Proje kapsamında ilçedeki Yaylacık İlkokulu 4. Sınıfında eğitim-öğretim gören 32 öğrenciyi sınıf öğretmeni Besim Erhan ÖZMEN ile , Akçaabat Ziraat Odası Eğitim serasına getirilerek burada kendilerine seracılık tarımına ilişkin bilgiler verildi. Anlatılanları dikkatle dinleyen serada marul dikimi yaptırıldı. Marul dikimin ardından örnek kivi bahçesinde öğrencilere kivi hasadı da yaptırıldı.
AMAÇ BİLİNÇLİ NESİLER YETİŞTİRMEK
Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, amaçlarının çocuklara toprağın değerini anlatmak, daha sağlıklı ve bilinçli nesiller yetiştirmek olduğunu söyledi.
“ÖNCE ÜRETİM SONRA DEĞER”
Üretimin yanı sıra üretilenin değerinin bilinmesinin çok daha önemli olduğuna işaret eden Başkan Eyüpoğlu, “Geçen yıl seçtiğimiz bu serada bahçede birçok üreticiye ve öğrenciye sebze yetiştiriciliğine ilişkin eğitim vermiştik. Çalışmalarımız meyvesini vermiş durumda. Üretim olmadan hiçbir şey olmuyor. Önce üreteceğiz sonra da ürettiğimiz şeyin değerini bileceğiz. Çocuklarımız hem doğayla iç içe olsun hem de ürünlerimizin nasıl yetiştirildiğini görsün istedik.
“TOPRAK SEVGİSİ KAĞITTA KALMAMALI”
Amaçlarının gelecek nesillere toprak sevgisini aşılamak olduğunu vurgulayan Eyüpoğlu “Projemizle bu örnek uygulamayı tüm ilçe geneline yaymak istiyoruz. Diğer farklı okullarla da bu çalışmalarımız olmuştu yine çocuklarımızı bahçelerle buluşturacağız. Okul bahçelerinde seralar yapıp bu alanlarda hobi bahçeleri oluşturduk. Tarıma meraklı öğrenci ve öğretmenlere de konu hakkında bilgi paylaşımında bulunmaya devam edeceğiz. Uygulama olmadan hiçbir şey olmuyor. Kağıt üzerinde çocuklar marul ve kivinin nasıl yetiştirildiğini görmüştür ama şu an marula ve kiviye dokunca duygularının da çok farklı olduğunu düşünüyorum. Toprak sevgisi de hep kâğıt üzerinde kaldı. Sıkıntımız bence uygulamada. İşte uygulayıcı biziz. Toprak sevgisini bu çocuklara aşılamamız şart. Toprak sevgisi çok farklı bir his. Amacımız çocuklarımızı betonlaşmanın ve bilgisayarın etkisinden kurtarabilmek için bu projeyi uyguladık. Hedefimiz ve arzumuz toprağını seven nesillerin yetişmesine katkıda bulunmak” diye konuştu.
“TOPRAK ÇOK GÜZEL HOBİDİR”
Yaylacık İlk okulu okul müdürü Hüseyin AKYÜZ’ de çocukların teknolojik olumsuzluklardan uzak kalması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Yeni nesil hep televizyon, bilgisayar ve teknoloji ortamında bulunuyor. Bu ortamın olumsuz yanları da ister istemez oluyor. Çocuklarımızı bu olumsuzluklardan biraz da olsa uzak tutmak, onları bahçeyle, toprakla buluşturup tarım sevgisini kendilerine katmak istedik. Çocuklara tavsiyem; bilgisayardan biraz uzaklaşın, bahçelere girin, meyvelere temas edin. Toprak çok güzel hobidir”