Akçaabat eski devlet hastanesi binasındaki Toplum Sağlığı Merkezi’nde faaliyet göstermeye başlayan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), insanları hem sağlık hem de maddi yönden zarara uğratan sigara ile baş edemeyen tiryakilere sigara bıraktırma konusunda yardımcı oluyor.
Konuyla ilgili görüştüğümüz KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Semiha Aydın, yaptığı açıklamasında şunları söyledi; “Sigara, günümüzde halk sağlığını tehdit eden en büyük düşmanlardan biri haline gelmiştir ve mutlaka mücadele edilmesi gereken önemli bir sorundur. Aktif ve pasif sigara içiciliği ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Sigara dumanında sağlık açısından yaklaşık 4000 in üzerinde zararlı madde bulunmaktadır. Bunların çoğu kanserojendir. Sigaranın kullanıcısına zarar verdiği kadar aynı havayı soluyan çevresindeki kişilere de aynı oranda zarar vermektedir. Sigara kullanımı ile doğrudan ilişkisi olduğu kanıtlanmış hastalıklar arasında ağız kanserleri, sindirim sistemi kanserleri, solunum sistemi kanserleri, akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, ülser, mesane kanserleri ve rahim ağzı kanseri sayılabilir. Bunların yanında akciğer hastalıkları (Amfizem, kronik bronşit, astım gibi),damar tıkanıklığı, kalp hastalıkları, kalp krizi ve inme riskinde artışa sebep olduğu bilinmektedir” dedi.
Sigarayı bırakma tedavisi hakkında da bilgi veren Dr. Semiha Aydın, tedaviyi 2 aşamada yaptıklarını kaydetti. Birinci aşamada hastanın sigarayı bırakma hususunda kesin karar vermelerini ve psikoterapi yaparak yardımcı olduklarını İkinci aşama da ise ilaç tedavisine geçtiklerini belirtti.
Dr. Semiha Aydın “Hastalara sigarayı kesin bırakma hususunda karar almaları için yardımcı oluyoruz daha sonra ikinci aşamaya geçip hastanın sağlık durumuna göre ilaç veriyoruz. İlaçlar Sağlık Bakanlığının ücretsiz verdiği ilaçlardır. Sağlık güvencesi olsa da olmasa da bu ilaçları tedavi altına aldığımız her hastaya ücretsiz olarak veriyoruz” şeklinde konuştu.
Dr. Semiha Aydın “20 yaş ve aşağısı hastaları ise psikoterapi uyguluyoruz. 20 yaş ve aşağısı hastalara Psikiyatri doktoru onların yaşlarına ve sağlık durumlarına göre ilaç tedavisini uygun görürse yapıyor” dedi.
Kendilerine başvuran hastaların genelinin 20 yaş ve üzeri hastalar olduklarını belirten Dr. Semiha Aydın, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların kendilerine 171 Sigarayı bıraktırma danışma hattından veya KETEM birimine gelerek başvurabileceklerini söyledi.