22 Kasım 2024 Cuma
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz

HIDIRNEBİ YAYLA ETEKLERİNDE AZMİN ZAFERİ

11 Ağustos 2020
HIDIRNEBİ YAYLA ETEKLERİNDE AZMİN ZAFERİ

Akçaabat ilçesi Kuruçam mahallesinde yaşayan İsa LÜLECİ kendini tarıma adamış bir örnek üretici. Daha önceleri esnaflık yapan LÜLECİ huzuru doğada bulanlardan. Azimli ve kararlı. Tuttuğunu koparan bir girişimcilik ruhuna sahip. Birçok yurt içi ve yurt dışı tarımsal eğitimlere katılmış ve sertifika almıştır. 2007 yılında JICA ( Japon Uluslar Arası İşbirliği Ajansı) ve DOKAP ( Doğu Karadeniz Bölgesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı) projeleri ile tanışmış ve akabinde farklı projeleri uygulamaya koymuştur. İlk olarak JICA ve Türkiye’nin ortaklaşa düzenlediği model projede görev aldı. Japon ve Türk mühendislerden oluşan ekip ile çalışmaya başladı. Bu çalışmalar esnasında mavi yemiş (likarba) ilgisini çekti. Mavi yemiş deneme bahçesi kurmaya karar verdi. Dönüme ortalama 300 fidan gerekiyordu. O yıllarda fidan maliyeti yüksek olduğu için yarım dönüm bir bahçe tesis ederek kendi imkanları ile bu işe başladı. Zor bir iş olmasına rağmen çelikle fidan çoğaltma yaparak kendi fidan ihtiyacını karşıladı ve mavi yemiş bahçesini 3 dönüme çıkardı. 20 Eylül- 7 Ekim 2010 tarihlerinde Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında 18 günlük Japonya’da eğitim gezisine katılmış ve burada pek çok tarımsal faaliyet alanlarını inceleme fırsatı bulmuştur. Kendini sürekli tarımsal yeniliklere açık tutan örnek bir üreticimizdir.

DOKAP, Tarım ve Orman Müdürlüğü , Ziraat Odası ile sürekli işbirliği halinde olup ilçemizde yetiştirilmesi düşünülen projeli ürünlerde ilk bahçe tesisi kuranlardan. Organik çilek yetiştiriciliği, stevia şeker bitkisi yetiştiriciliği,serada sebze yetiştiriciliği,trabzon hurması,kivi,yaban mersini (likarba), mürver ve aronya gibi birçok tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapmaktadır. Arazi yapısının engebeli olmasına rağmen zor şartlarda da olsa yetiştiriciliğe devam etmektedir.

İlk olarak 2010 yılında yaban mersini (Likarba) bahçesini tesis eden LÜLECİ bu alanda yaban mersini bitkisin toprak isteğinin elverişli olmamasıyla yeterli bir verim alamamış ve pes etmeden başka bir alanda yeniden yaban mersini bahçesi tesis etmiştir. Burada istediği verime ulaşan LÜLECİ dönümüne 500-600 kg ürün almaktadır. Yaş ürün fiyatı 40- 50 TL /Kg olup ürün yetiştiriciliğinden son derece memnun, fındığa alternatif olarak çok daha karlı bir ürün olduğunu söyledi. Yaklaşık 3 dönüm alanda yaban mersini üreten LÜLECİ üretim alanını daha da artırmayı ve ürünü kurutma- paketleme tesisi kurup katma değerini artırmayı planlıyor. 10 dönüm fındıktan 1 dönüm yaban mersini daha karlı diyen LÜLECİ , fındığa alternatif olarak üreticilerimize tavsiye ediyor. Bu ürünler ile tanışmasına vesile olan JICA ,DOKAP, Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akçaabat Ziraat Odası yetkililerine ve mühendislerine teşekkürlerini sunuyor. Gelişime, değişime ve yeniliklere açık her projede yer almak istediğini belirtiyor. Sağlık açısından faydalı bir ürün olan mavi yemişi özellikle hasta insanlara şifa olarak vermekten çok mutlu olduğunu aktarıyor.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Sn. Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU ve Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel BAKİ yaban mersini üreticisi İsa LÜLECİ’yiişletmelerinde ziyaret ettiler.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Sn. Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU şunları ifade etti,

Blueberry, mavi yemiş, ayı üzümü, yöremizdeki adı likapa(ligarba) olarak da bilinen, ılıman iklimlere adapte olmuş üzümsübir meyve türüdür. Karadeniz bölgesinin dağlarında çok miktarda bulunur. Anavatanı Kuzey Amerika’dır. A, C, E ve K vitaminleriyle kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi vücudumuz için gerekli birçok minerali de içinde barındırıyor. Yöre halkı tarafından taze olarak, reçel veya pekmez yapılarak tüketilmektedir. Yaban mersini, asitli toprakları tercih eder (pH=4.0-5.5) ve genel bir ifade ile yabani yaban mersinlerinin olduğu yerlerde, defne, çam, kızılağaç veya beyaz sedirin karışık olarak yetiştiği nispeten meyilli alanlarda kültür çeşitleri rahatlıkla yetişebilmektedir. Toprak ve iklim bakımından yaban mersini yetiştiriciliği için mükemmel şartlara sahip olan Karadeniz Bölgesi yaban mersini tarımının ülkeye yayılmasında öncü konumundadır. Yaban mersini tam bir vitamin deposudur. Antioksidan özelliği yüksek bir meyvedir.

Sn. Cumhurbaşkanı’mızın ‘Ekilmedik-dikilmedik bir karış toprak kalmasın’ ifadesinden hareketle üretimin ve üreticilerimizin her aşamasında her zaman yanında olmaya çalışıyoruz. Teknik ekibimiz ile bitki dikimi , bakımı, bitki beslemesi ve zirai mücadele vb. konularda üreticilerimize her zaman yardımcı olmaktayız. Akçaabat’ta tarımsal anlamda adından söz ettiren böylesi engebeli ve zor arazi şartlarında tarımsal üretim yapan çalışkan, azimli , başarılı ve örnek bir üretici olan aynı zamanda meclis üyemiz İsa LÜLECİ’yi tebrik ediyorum. Bol bereketli ürünler diliyorum.

Yaban Mersininin Faydaları şu şekilde özetlenebilir:

• Kan şekerini düzenler.

• İdrar yollarını temizler.

• Görme kaybına engeller.

• Beyin sağlığını korur.

• Kalp hastalıklarından korur.

• Sindirim sistemini düzenler.

• Kanserden korur.

• Doğal antidepresandır.

• Vücuttaki şeker dengesini düzenler.

• Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.

• Tansiyonun dengede tutulmasına yardımcı oluyor.

• Kalp krizi riskini azaltır.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

Akçaabat Postası SON DAKİKA: