21 Kasım 2024 Perşembe
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz

FINDIK BAHÇELERİNDE BAKIM ZAMANI

14 Aralık 2018
FINDIK BAHÇELERİNDE BAKIM ZAMANI

Ziraat Mühendisine Danışmadan Fındık Bahçenize Girmeyin.

Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel Baki dört ziraat mühendisi ve bir teknikerden oluşan tarımsal danışmanlık ekibi ile kış sezonuna girdiğimiz bu dönemde yapılmış olunan arazi çalışmalarında toprak işleme, toprak numunesi alma, budama ve kireç uygulamalarını çiftçilere anlatılıyor.
Bölge çiftçilerinin en çok yaptığı yanlış inorganik ve organik gübreleri direk fındık ocağı içine atmasıdır. Bu durum hastalık ve zararlılara ocak içerisinde üreme alanı oluşturmaktadır. Kış aylarında yapılacak olan besleme ve toprak ıslah uygulamalarında toprak analiz sonucuna göre kireç ve organik ve inorganik gübre uygulamalarının toprağa karıştırılarak ocak dal taç izdüşümüne uygulanmalıdır.
Hayvan gübreleri bahçelerde kullanılmadan en az 6 ay üstü kapalı bekletilerek kompostlaşma tamamlandıktan sonra bahçeye uygulanmalıdır.
Gelecek dönemdeki bitki besleme programının doğru planlanabilmesi ve verim ve kaliteyi artırabilmek için toprak muhtevasının iyi bilinmesi gerekmektedir. Çiftçilerin alacakları toprak numunesini gerekli kuruma ulaştırdıklarında laboratuvara ulaştırarak sonucu değerlendirip kendilerine bitki besleme programı hazırlayarak doğru zamanda doğru gübreyi kullanarak hem ekonomik anlamda hem de verimde artış sağlanacaktır.
Fındıkta bu dönemde bakım ve budama da ana dal budaması dip sürgünü temizliği ve ana dal budaması yapılabilir. Bölgemizde ki fındıkta yanlış dikim tekniklerinin sebep olduğu fazlalık fındık ocaklarının kaldırılması da fındığın yeterli ışığı alarak istenilen verime ulaşmasında etkili olmakta bunun yanında ilaçlama ve gübreleme maliyetleri asgariye indirilmektedir.

”Yeni Fındık Bahçelerinizi Mühendislerimizle Tesis edin.”

Yeni tesis edilecek ve mevcut fındık bahçeleri 6-6 metre aralıklarla tesis edilerek birim alanda maksimum verim ışık kalitesi ve süresindeki artış yeterli beslenme ile daha sağlıklı gövde yapısına sahip olan fındık ağaçları hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olacaktır. Yeni fındık bahçesi tesis edecek tüm çiftçilerimize tavsiyemiz bizlerle birlikte planlaması yapılmış bahçe tesis etmeleridir.

Fındık bahçelerinde yapılacak olan budama işlemlerinin ardından kesilen dal ve yaprakların kaldırılması külleme hastalığı ve zararlı böceklerin barınmalarını engellemektedir.
Özellikle bu aylarda yapılacak olan %1’lik bordo bulamacı uygulaması ile hastalıkla kış dönemi mücadelesini başlatmış oluyoruz. Yeni fındık tesis edecek tüm üreticilerimizin kesinlikle bir ziraat mühendisinden teknik destek alarak yeni bahçe tesisini yapmalıdır.

 

Anahtar Kelime: , , ,
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

Akçaabat Postası SON DAKİKA: