Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Sebahattin Yazıcı, damızlık düve yetiştirmek isteyen Trabzonlu üreticiler için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğünün ilanına dikkat çekti.
Hayvancılıkta damızlık düve yetiştiriciliğinde %50 hibe desteği verilecek…
İşte o şanslı illerden biri de Trabzon…
Bu fırsatı değerlendirmemiz şart…
Hibe desteğinden yararlanmak için yatırımcılardan 6 Şubat’tan itibaren alınmaya başlanan başvurular 6 Mart’ta sona erecek.
Milli Tarım Projesi kapsamında Damızlık düve yetiştiriciliğinde yüzde 50 hibe desteği alacak 12 il belirlendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2017 yılında damızlık düve yetiştiriciliğinde yüzde 50 hibe desteği sağlanacak iller, 02 Şubat 2016’da internet sitesinde yayınladığı “Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesine İlişkin Proje Uygulama Rehberi”nde ilk kez desteklemenin uygulanacağı Ankara, Bayburt, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kırklareli, Malatya, Manisa, Niğde, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon olarak belirledi.
Yüzde 50 hibe desteği verilecek
Bakanlar Kurulu Kararı’na dayanılarak hazırlanan Uygulama Rehberi’ne göre, bu 12 ilde 2017 yılında, en az 500 baş kapasiteye sahip yeni kurulacak veya mevcut işletmelerini 500 baş kapasiteye çıkaracak olanlara yeni inşaat yapımı veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu, damızlık dişi buzağı alımı ile makine-ekipman (gübre sıyırıcı ve yem karma makinesi) temini yatırımlarına yüzde 50 hibe desteği sağlanacak.
Hibe desteğinin kapsamı ise şöyle:
“Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye, Bakanlık ilgili veri sistemine en az 3 yıl kayıtlı aktif sığır işletmesi olan gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, bireysel veya bir arada yapacakları, 500 baş kapasiteye sahip, projeli sütçü, etçi veya kombine saf ırk damızlık düve üretimi ve ticari gebe düve satışı için sağlık sertifikasına sahip yeni işletme kurulması veya mevcut işletmelerin kapasitelerinin 500 baş üzeri olacak şekilde artırılması ve bu işletmelerin yatırımlarının desteklenmesini, yönetimini, başvuru koşullarını, yatırımcının yükümlülüklerini, yatırıma alınma koşullarını, yatırım için hak ediş düzenlemeyi, teknik şartların belirlenmesini, yatırımların izlenmesi ve raporlamanın çerçevesini kapsar.”
Son başvuru tarihi 6 Mart
Uygulama Rehberi’ne göre hibe desteği sağlanacak 12 il için proje başvuruları 6 Şubat 2017 tarihi itibariyle başladı. Başvurular 6 Mart 2017’de sona erecek. Başvurular, yapıldığı yıl için geçerli olacak.
Başvuru koşulları ise özetle şöyle: Bu desteklemeden yararlanmak isteyen yatırımcılar her yıl başvuru formu ve ekinde yer alan belgeler ile Bakanlıkça belirlenen süre içinde yatırımı yapacağı yerdeki İl Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.
Aynı konudaki yatırımlarda; diğer kamu kurum ve kuruluşlarının tebliğde tanımı yapılmış olan hayvan materyali için faiz indirimi ve hibe desteği niteliğindeki desteklerinden faydalanan yatırımcıların Karar kapsamında başvuruları alınmayacak ve hibe kullandırılmayacak. Başvuru sahibinin, tebliğde tanımı yapılmış olan hayvan materyali konusunda Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanan faiz indirimi veya hibe desteği programlarından yararlanmadığına, yararlanmış ise karar kapsamındaki hibe desteğinin iptal edileceğini kabul ettiğine dair noter tasdikli taahhütname vermesi gerekiyor.
Yatırımcılarda aranacak şartlar
Hibe desteğinden yararlanmak için yatırımcılarda aranan şartlar şöyle belirlendi: