Akçaabat’ta dikilen Aronya meyvesi fidanlarının ilk meyveleri toplandı.
Akçaabat Belediyesi, Akçaabat Kaymakamlığı ve Akçaabat Ziraat Odası iş birliğinde yaklaşık iki yıl önce çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılan aronya meyvesi fidanlarının hasadı yapıldı.
Akçaabat İlçesi Yenimahalle Lazlar mevkiinde bulunan bahçede yapılan hasat etkinliğine Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar, Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, AK Parti Akçaabat İlçe Başkanı Ahmet Hüseyin Altıntepe, Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, Akçaabat Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya, kurum müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Düzenlenen Etkinlikte katılımcılar aronya bahçesinde meyve hasadı yaparken katılımcılara aronyalı dondurma, aronyareçeli ve aronyalı yaş pasta ikram edildi.
Programda yapmış olduğu konuşmada düşüncelerini dile getiren Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Sayın Valim, Sayın Vekilim, Sayın Kaymakamım, Sayın İl ve İlçe Başkanlarım, Sivil Toplum Kuruluşlarımızın Değerli Başkanları, Kurumlarımızın Değerli Müdürleri, kıymetli katılımcılar
Akçaabat’ta üretime ve istihdama katkı sağlamak amacıyladüzenlemiş olduğumuz “Aronya Meyvesi Yetiştiriciliği” programının “Hasat Etkinliğine” hoş geldiniz sefalar getirdiniz.
Şehrimizde, özellikle çiftçi kardeşlerimize destek olmak içinyaklaşık iki yıl önce Belediyemiz, Kaymakamlığımız ve Akçaabat Ziraat Odası işbirliğinde aronya meyvesi yetiştiriciliği ile ilgili bir süreç başlatmıştık. Başlatmış olduğumuz bu serüvenin başında yaklaşık 40 civarı çiftçimize ücretsiz olarak aronya fidanı dağıtmıştık. Bugün burada üretici kardeşlerimize destek amaçlı vermiş olduğumuz fidanların ürünlerinin hasadını gerçekleştireceğiz. Üretici kardeşlerimize ve şehrimize hayırlı olsun. Bunun yanında Akçaabat Belediyesi olarak tarıma ve üretime katkı sağlamaya ve bu alanda projelerimizi hayata geçirmeye gayret gösteriyoruz. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz bünyesinde iki adet 256 m2 toplamda 512 m2 serayı oluşturduk. Kurmuş olduğumuz bu seralarda, bir taraftan çiftçilerimize destek amaçlı aromatik meyve fidanları üretileceği gibi diğer taraftan da Belediyemizin ihtiyacı olan, peyzaj düzenleme çalışmalarımız kapsamında kullanabilecek, süs bitkilerini ve çiçekleri de yetiştirerek Belediyemizin maliyetlerini düşürmüş olacağız.
Değerli Katılımcılar
Buradan vatandaşlarıma ve şehrimize bir müjde daha vermek istiyorum.
İlçemizdeki istihdama katkıda bulunmak ve çiftçimize destek olmak amacı ile Yaylacık Mahallemizde, çiftçilerimiz tarafından yetiştirilen tarım ürünlerinin işleneceği, paketleneceği ve satışının yapılacağı bir tesis kuruyoruz.
Tesisimizin kurulumu için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’na (DOKA) yapmış olduğumuz hibe başvurusu kabul edildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından desteklenecek olan projenin 1.800.000,00 TL’si tarafımıza bakanlık tarafından hibe edilecek, kalan 493.444,00 TL ise belediyemiz tarafından karşılanacaktır. Tesissimiz Akçaabat’ımıza hayırlı olsun; emeği geçenlerden Allah Razı olsun.
Tabi tesisi kuracağız ama bu tesislerde satılacak olan Akçaabat’ımıza özgü ürünler için yine Akçaabat’a has bir marka oluşturalım dedik. Bunun için de marka ve logo çalışmalarımızı tamamladık. “AKÇAHASAT” adı ile tescil ettirdiğimiz markamız şehrimize hayırlı olsun. İnşallah AKÇAHASAT markası ürettiğimiz kaliteli ürünler ile ülkemizin sayılı markaları arasında yerini alacaktır.
Markamızı benzerlerinden ayıran en önemli özelliği ise ürün yelpazemiz olacaktır. Çilek, kivi, armut, Trabzon hurması, aronya, mısır, mandalina ve zeytin gibi her coğrafyada yetişmeyen ancak Akçaabat’ta tümü ve daha fazlası yetişen bu ürünler bizzat çiftçimizden alınacak ve tarafımızca satışa sunulacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle konuşmama son verirken, proje ortaklarımız olan Akçaabat Kaymakamlığına ve Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığına bir kez daha teşekkür ediyor katılımlarınızdan ötürü hepinize şükranlarımı sunuyorum.” Dedi.