Trabzon Şehir Hastanesinin yeri ve ihalesi konusunda mesafe kat edilmiş ve hastanenin 2017 yılında ihalesi beklenirken Tabip Odası ideolojik karşıtlığını sempozyumla sürdürdü. Şehir hastaneleri karşıtı olarak bilinen bilim adamlarını Trabzon’a getiren Tabip Odası, Şehir Hastanesinin kente ve topluma fayda sağlamayacağını iddia etti. Şehir Hastanesi’ne her fırsatta karşı olduğunu ifade eden Trabzon Tabip Odası, itirazını “Şehir Hastanesi Sempozyumu” düzenleyerek sürdürdü.
Usta Park Hotelde gerçekleştirilen sempozyuma Trabzon Tabip Odası Başkanı Ahmet Rıza Güner, Mimarlar Odası Trabzon Şube Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, TTB Merkez Konsey Başkanı Bayazıt İlhan, Uludağ Üniversitesi Tıp Fak. Halk Sağlığı Anabilim Dalı Görevlisi Kayıhan Pala, New York Üniversitesi Konuk Öğretim Üyesi Sabri Öncü ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Sempozyumda “Trabzon’da şehir hastanesi olmalı mı, şehir hastanelerinin ülke ekonomisine etkisi nedir, şehir hastanelerinin genel sağlığa etkisi nedir, Trabzon’un şehir hastanesine gerçekten ihtiyacı var mı, yapılan hastane şehir hastanesi mi olmalı yoksa nitelikli kaliteli bir devlet hastanesi mi olmalı?” başlıkları ele alındı.
Kamu Hastanesi ile özel hastane arasındaki farka değinen Uludağ Üniversitesi Tıp Fak. Halk Sağlığı Anabilim Dalı Görevlisi Kayıhan Pala, “Kamu hastanesi mi özel hastane mi tartışılan en çok bu. Özel, para kazanmak; kamu, hizmet etmek ister. Biz mevcut hastane açmıyoruz, devlet hastanelerini kapatıp, şehir hastanelerine transfer ediyoruz. Devlet hastaneleri Şehir Hastanelerine 25 yıl kira ödeyecek. Sağlık Bakanlığı Trabzon Şehir Hastanesi maliyetini 2 milyar olarak açıkladı. Fakat 25 yılda toplam ödenecek para 23,4 milyar TL para ödenecektir. Şehir hastanesi ek yatak sağlamayacak. Ne fiziksel ne ekonomik açıdan insanların erişe bilirliklerini arttıracak bir proje değildir bu şehir hastaneleri. Şehir hastaneleri yapılırken şeffaflık yok. Çünkü bilgi edinemiyorsunuz. Yurttaşların erişim ve ulaşım sorunları var. Sağlık alanında Kamu Özel Ortaklığı uygun bir finansman değil, Sağlık Bakanlığı bu yöntemden hemen vazgeçmeli.” dedi.
Mimarlar Odası Trabzon Şube Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, hastane projeleri yapılırken verilen spontane kararların daha sonra sorunlar yaşanmasına neden olduğunu belirtti. Ustaömeroğlu, “Kent sorunlarında yaşanan sorunların nedeni hastane yapılırken spontane karar alınmasıdır” dedi. Hastanelerde yaşanan otopark sorunlarına değinen Ustaömeroğlu, hastaların hastaneye yetişirken hayatlarını kaybettiğini belirtti. Ustaömeroğlu “Trabzon’da çok büyük trafik karmaşası, trafik terörü var. Hastanelerin genel de trafik sorunu var, Kanuni Araştırma Hastanesi bu konu da tam bir roman. Hastanenin konumu tam bir cinayettir. Bu hastane devlet hastanesi olmasına rağmen resmi açılışı konumundan dolayı yapılmamıştır. Hastane var ama hastaneye yol yapma çabası var.” dedi.
Diğer ülkelerde yaşanan sıkıntıların 5-10 yıl içinde Türkiye’de de yaşanacağını iddia eden New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Sabri Öncü, “Şehir hastaneleri yapımında, yöneticiler bilerek isteyerek çalışmayacağı bilinen bu işleri yapıyor ya da gerçekten çok bilgisizler, başlarına ne geleceğini bilmiyorlar. Ne olursa olsun bundan zarar görecek olan ülkenin vatandaşları oluyor. Diğer ülkelerde olduğu gibi önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde benzeri sıkıntılar şehir hastaneleri yüzünden bu memlekette insanların başına gelecek.” dedi.