Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLUüreticileri için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Tokat Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet BOZ beyi ve ardından Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz BOZ beyi ziyaret ettiler. Ziyaretlerde arazilerin bölündükçe dar alandan daha çok gelir elde edilebilecek çeşitler neler olabilir , nasıl bir üretim yapılabilir , bu ürünlerin katma değeri nasıl artırılıp pazarlanabilir gibi konular ele alındı.
Ayrıca Akçaabat Belediyesinin öncülüğünde kurulacak olan “Akçahasat” projesinde meyve kurutma, paketleme, reçel , sirke vb. yapımında kullanılacak makine ekipmanları hakkında bilgi alış verişinde bulundular.
Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLUyaptıkları ziyaretler hakkında şu bilgileri paylaştı; “ Aynı zamanda Akçaabat’lı hemşehrilerimiz olan enstitü müdürlerimiz ilçemizin coğrafi yapısını, iklimini ve yetiştirilebilecek ürünleri çok iyi biliyorlar, onların önerileri bizler için çok önemli . Kendileri ile ilçemizde arazilerin miras yoluyla bölünerek çok küçük alanlar oluşturduğu burada da tarımsal faaliyetlerin ekonomik getirisi düşük ürünler olduğunu bundan dolayı da üreticilerimizin köylerden başka kentlere göç verdiğini bunun önüne geçmek için ilçemizde yetiştirilebilecek birim alandan getirisi yüksek ürünleri ilçemize kazandırılması konusunda enstitü müdürlerimiz ile fikir alış verişinde bulunduk. Hem Tokat hem de Yalova illerimizde denemeleri yapılmış ve yetiştiriciliği yapılan ekonomik değeri yüksek ürünlerden Akçaabat ilçemizde de yetiştirilebilecek çeşitleri enstitü müdürlerimiz ile istişarelerde bulunduk. Yalova AtatürkBahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün modern meyve kurutma sistemlerini inceleme fırsatı bulduk.Aronya, yaban mersini, goji berry, kuşburnu , kızılcık, üzüm , kivi, ahududu, Trabzon hurması , ayva, zeytin , çilek, katma değeri yüksek diğer tıbbi aromatik bitkiler vb. ürünlerin ilçemize adapte olmuş ve üretiminin yaygınlaştırılması konusunda çalışmalarımız devam edecektir. Bu ürünler doğrudan tüketilebildiği gibi aynı zamanda da Akçaabat Belediyesinin hayata geçireceği “Akçahasat “ projesi ile de modern sistemlerde kurutma, paketleme, meyve suyu yapımı gibi alanlarda değerlendirilebilecek. Üreticilerimiz ürettikleri bu ürünleri pazarlama problemi yaşamayacaklardır. Bu tesislere getirip satabileceklerdir.
Ziyaretimizde bizlere gösterdikleri yakın ilgiden dolayı Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz BOZ beye ve Tokat Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet BOZ beye teşekkür ederim” dedi.