22 Kasım 2024 Cuma
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz

Diyetisyenler Uyarıyor

26 Mayıs 2017
Diyetisyenler Uyarıyor

Akçaabat Toplum Sağlığı Merkezinde görevli diyetisyenler Emine Beyhan Şılbır ve Tuba Yeşilyurt ‘Ramazan Ayında Beslenme’ ile ilgili açıklamalarda bulundular.

“On bir ayın sultanı Ramazan ayı geldi. Ramazan sıhhattir ancak doğru beslenilmediğinde, yeterli sıvı tüketilmediğinde sağlığı bozabilir. Oruç boyunca değişen beslenme düzeni, günde iki öğün beslenme, yaklaşık 11 saatlik açlık süresinin olması vücudun bu iki öğünle idare etmeye çalışmasına ve metabolizma hızınız yavaşlamasına sebep olacaktır. Peki ne yapmalıyız?

Kesinlikle sahuru atlamayın!

Zaten yavaşlayan metabolizmayı bir de tek öğün beslenerek iyice yavaşlatmamak için sahuru kesinlikle atlamayınız. Sahurda sizi susatacak, ağır yemeklerden ziyade sizi tok tutacak gıdaları tercih etmelisiniz. Özellikle peynir, yumurta, bol sebze ve belirli bir ölçüde meyveye yer veriniz. Beslenme düzeninin değişmesiyle birlikte görülen kabızlık sorununun önüne geçebilmek ve daha uzun süre tok kalmak için posa içeriği yüksek olan tam buğday, yulaflı, çavdar ekmeği gibi ekmek çeşitlerini tercih ediniz. Bolca sebzeye yer vererek ve meyve olarak 1 porsiyon kuru kayısı (4 adet) tercih ederek tokluk süresini uzatıp sindirim probleminizi de çözmüş olursunuz.

Sıvı tüketimine dikkat!

Sahurla iftar arasında en az 1,5-2 litre azar azar sıvı almayı ihmal etmeyiniz. Yüksek kalorili içecekler olan gazlı içecekler, şekerli komposto, meyve suyu gibi içecekleri tercih etmeyiniz. Yüksek tansiyon şikâyeti yaşamayanlar, her gün bir bardak maden suyu içerek mineral kayıplarını telafi edebilirler.

İftarda birden yüklenmek yerine öğününüzü ikiye bölebilirsiniz. 1 kâse çorba, 1 dilim ekmek ve yanında bir miktar salata yedikten sonra 10-15 dakikalık bir ara vererek ana yemeğinize geçebilirsiniz. Sonrasında sebzelerle pişirilmiş etli bir yemekle devam edebilirsiniz. Aşırı yağlı yiyecekler, kızartmalar, hamur işlerinden ve çok tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması hazımsızlıklardan, mide yanmalarından ve kilo alma probleminden de koruyacaktır. Eğer iftardan kısa bir süre sonra uyumayacaksanız 1 kase yoğurt ile birlikte ufak bir ara öğün daha yapabilirsiniz. Tatlı olarak baklava gibi şerbetli tatlılardan ziyade sütlaç, dondurma gibi hafif tatlıları haftada bir kez tercih edebilirsiniz. Diğer günler tatlı ihtiyacınızı yaş ve kuru meyvelerle karşılayınız. Unutmayın ki Ramazan ayında her gün 1 porsiyon şerbetli tatlı ve bir bardak gazlı içecek tükettiğinizde yaklaşık iki kilo alırsınız… “

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

Akçaabat Postası SON DAKİKA: