AK Parti İlçe Seçim İşleri Başkanı Ömer Karabacak 24 Haziran Genel Seçimleri’nde faaliyete geçen ‘Seyyar Sandık’ uygulaması ile ilgili sosyal medya hesabında açıklama yaptı.
Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin, muhtarlık seçimleri hariç, oy kullanmalarını sağlayacak olan ve ilk kez 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerinde oluşturulan seyyar sandık uygulaması 31 Mart Mahalli idareler Seçimlerindede devam edecek. Seyyar Sandık Seçmeni olabilmek için 4 Ocak Cuma günü başlayacak müracaatların 17 Ocak saat 17.00’de sona ereceği bildirildi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önümüzdeki yerel seçimde uygulanacak Seyyar Sandık kararını yayınladı. Kurulun 2019 yılındaki 3’üncü kararı olarak kayıtlara geçen karar uyarınca; 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde Seyyar Seçmen olacakların, başvurularında talep formu ile engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu veya hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu ibaresinin yer aldığı sağlık raporu ibraz edilmesi gerekecek.
Kararda, seçim takvimine göre hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenlerin bir yakını tarafından www.ysk.gov.tr internet adresinden temin edilecek seyyar sandık kurulu talep formu ile 4-17 Ocak arasında ilçe seçim kurulu başkanlığı veya buraya gönderilmek üzere bağlı oldukları muhtarlıklara başvuru yapılması gerektiği yer aldı.
Bir önceki seçimde kalıcı olarak yatağa bağımlı olduğu tespit edilerek seyyar sandık seçmen listesine dâhil edilmiş seçmenlerden yeniden sağlık raporu istenmeyecek.
Kararda, seyyar sandık kurulu seçmen listelerine, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerden sadece il ve ilçe merkezlerinde ikamet edenlerin kaydedilebileceği, seyyar sandık kurulu seçmen listesine kaydedilen seçmenlerin büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği seçimleri için oy kullanabileceği, ancak muhtar, ihtiyar meclisi/heyeti üyeliği seçimleri için oy kullanamayacağı ifade edildi.
Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında köy veya beldeden mahalleye dönüşen yerlerdeki seçmenlerin ise seyyar sandık kurulu seçmen listesine kaydolmak için talepte bulunamayacakları aktarıldı.
Bir sandıkta oy kullanacak azami seçmen sayısı otuz olacak. Bu sayının üzerinde seyyar sandık belirleme yetkisi ilçe seçim kurulu başkanına ait olacak.
Ömer KARABACAK
AK Parti İlçe Seçim İşleri Başkanı